Rekonstrukce budovy ORNIS muzea Komenského v Přerově


Pohled na novou zástavbuKategorie: veřejné stavby
Status: studie
Místo: Přerov
Rok: 2018
Autoři: Zbyněk Mrkus, Vladislav Fornůsek

 

 

 

Půdorys řešení architektonické studie

 

 

 

 

 

 

 

Urbanistické řešení

Urbanistické řešení

Urbanistické řešení

Urbanistické řešení

Urbanistické řešení

Urbanistické řešení

Urbanistické řešení

Urbanistické řešení

Urbanistické řešení

Urbanistické řešení

 

Rekonstrukcí stávající budovy a navazující přístavbou vzniká nový celek Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově. Nová hmota přístavby je umístěná do proluky mezi stávající budovu ORNIS a sousední objekt. Hlavním vchodem z ulice Bezručovi přicházíme do přízemí, které je vedle obslužných prostor určeno návštěvníkům. Z prostorné dvorany je přístup ke všem expozicím, výukové místnosti, hygienickému zázemí i vstupu na zahradu, kde je umístěna krytá terasa. Ta slouží jak pro venkovní aktivity, tak i jako rozšíření vnitřních výukových prostor při otevření francouzských oken. U vstupu je umístěna recepce s informačním a prodejním koutkem. Je zde také umístěna šatna pro děti a šatní skříně pro dospělé. Po otevřeném schodišti se dostáváme do druhého patra provozního a pracovního zázemí muzea. V rekonstruované části budovy jsou umístěny kanceláře s knihovnou a hygienickým zázemím pro zaměstnance, v nové části budovy je umístěn prostorný depozitář pro sbírky muzea. Starou a novou budovu propojuje lávka, ze které je také výstup na střešní terasu určenou k výuce. Střešní terasa je přístupná i ze zahrady pomocí točitého schodiště, které umožňuje pracovníkům snadnější přístup do zahrady i do voliér umístěných v zadní části pozemku. V místě pro výuku je navržena markýza. Na střechu depozitáře je umístěna vyhlídková terasa s vegetačním souvrstvím.

Při rekonstrukci stávající i výstavbě nové budovy jsou používány tradiční a trvanlivé materiály s přihlédnutím na to, že budova reprezentuje ekologické a šetrné smýšlení přírodovědného pracoviště. Venkovní omítky jsou provedeny ve světlém přírodním odstínu, hmota depozitáře je odlehčena velkoformátovou sítí tahokov, která v zahradní části zároveň slouží k uchycení popínavých rostlin. Okenní plochy jsou polepeny bezpečnostními prvky proti nárazům ptactva a doplněny o stínící venkovní rolety. Výtah v zrcadle nového schodiště slouží k dopravě exponátů do depozitáře a k zpřístupnění výukové terasy pro imobilní v 2. np.

Výstavbou a rekonstrukcí Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově vzniká bezpečné místo pro uložení hodnotných sbírek a důstojné místo pro pokračování bohaté tradice ornitologie v Přerově.